Du er måske meldt ind i en a-kasse som lønmodtager eller selvstændig – men hvad skal du bruge dem til, og hvad kan de gøre for dig? Det er en jungle at finde den rette a-kasse som passer til din branche og dit behov. Vi vil prøve at hjælpe dig med en bedre forståelse.

Skrevet af Louise, Bizz Up

Hvad er en a-kasse?

Der findes mange forskellige a-kasser alt efter hvilken branche du er i. A-kassen er forkortelsen af arbejdsløshedskassen, og som navnet siger, så er det en kasse der kan hjælpe dig hvis du bliver ledig – hvis du såfremt har været meldt ind inden. Hvis du ikke er medlem af en a-kasse den dag du bliver ledig, så kan der gå op til et halvt år nogle steder, før du kan få dagpenge i den arbejdsløshedsperiode.

A-kasser er støttede af staten, så det er faktisk ikke selve a-kassen der finansierer dine dagpenge, men derimod den danske stat. Måden det bliver gjort på, er fra den pulje vi alle sammen indbetaler til, nemlig AM-bidraget eller arbejdsmarkedsbidraget.

Læs mere hos Danske A-kasser – hvis du stadig er i tvivl hvilken a-kasse du hører bedst til.

Jøbsøgning

A-kasser kan, udover at udbetale dagpenge til dig i den arbejdsløshedsperiode, hjælpe dig med din jobsøgning. Her kan der være tale om følgende:

  • Kompetenceafklaring – hvad kan du, og hvad kan du ikke?
  • Analysering af virksomheden du søger hos – passer virksomheden til dig?
  • Analysering af jobopslag – har du de rette kompetencer?
  • Udarbejdelse af et målrettet CV
  • Udarbejdelse af en motiverende ansøgning, som sælger dig allerbedst
  • Forberedelse til den gode jobsamtale

LÆS OGSÅ: HVORNÅR KAN MAN SÆLGE I SIT NETVÆRK?


Netværk

Du skal melde dig ledig på dit lokale jobcenter, og på den måde bliver du koblet op på det netværk jobcentret har til ledige. Det kan være en gruppe af ledige, virksomheder i området som søger nye medarbejdere eller andre tiltag, hvor i er mange i samme båd, på den ene eller anden måde.

Du får også adgang til a-kassens opslagssamling af jobs i din branche. Det er ikke de samme job som du finder i de brede job databaser som fx jobindex.dk og andre af den slags.

Når du er blevet tilmeldt  jobcentret, skal du til adskillige samtaler, både med jobcentret om dine forventninger til din jobsøgningsperiode, feedback på din ansøgning + CV, samt gode råd til at forbedre dem til fremtidige jobansøgninger.

Dagpengeret

Der er mange faktorer der spiller ind, når du skal have godkendt din dagpengeret. Nogle af faktorerne kan bl.a. være:

  • Nyuddannet
  • Været medlem af en a-kasse i 6-12 måneder (afhænger af hvilken a-kasse du vælger)
  • Du skal være helt eller delvist ledig
  • Du skal være til rådighed for arbejdsmarkedet (du må ikke være på barsel, sygemeldt osv.)

Du er berettiget til dagpenge i to år – hvilket svarer til 3.484 timer, som du skal bruge inden for 3 år.

Inden du går i panik, så kan du optjene en ny dagpengeperiode. Dine arbejdstimer som lønmodtager, efter et givent dagpengeforløb, bliver optjent til en ny periode, hvis du skulle være uheldig at blive arbejdsløs igen af den ene eller anden grund. Det går stærkere end man tror, fordi én times arbejde som lønmodtager, svarer til to timers dagpengeret.