Duften af træ rammer næseborene når man træder gennem glasdørene til FRAMEHOUSE. Det moderne kontorfællesskab i Dragør er næsten udelukkende bygget af træ og er bæredygtigt hele vejen igennem. En gevinst for miljøet og for husets lejere. Og et sted hvor æstetik, holdning og hygge er nøgleord.

Tekst: Lene Høg

FRAMEHOUSE slog dørene op i maj 2019. Samtidig med at syrenerne blomstrede, flyttede de første lejere ind i kontorfællesskabet. Her er plads til mange slags virksomheder: Det globale IT-firma Brightstar har etableret en afdeling for seks medarbejdere i husets ene hjørne, mens mindre firmaer inden for shipping, logistik, byggeri og ingeniørfaget har etableret sig i klynger rundt om på husets to etager. FRAMEHOUSE tilbyder også kontorpladser på dagsbasis og leje af lokaler til møder eller seminarer.

”FRAMEHOUSE er født grønt”

”Her er ro og plads til fordybelse. Det hæfter mange gæster sig ved,” fortæller Martin Kvist-Madsen, idémand bag FRAMEHOUSE og adm. direktør i udviklings- og entreprenørfirmaet Kaj Ove Madsen A/S København (KOM-KBH) der også har domicil i kontorfællesskabet. FRAMEHOUSE ligger i modsætning til mange andre kontorfællesskaber ikke inde midt i København, men er med sin beliggenhed i Dragør kun fem minutter fra Købehavns Lufthavn i Kastrup og fra motorvejsnettet der nemt leder ind i midtbyen, vestpå og østpå. Ved indgangen til FRAMEHOUSE er der et hotspot for GreenMobility, så besøgende kan snuppe en el-bil fra lufthavnen eller et af de 22 hotspots i Københavns-området. Det er én af de mange bæredygtige detaljer der kendetegner FRAMEHOUSE. Martin siger:
”Bæredygtighed er jo hele fundamentet for huset her. FRAMEHOUSE er så at sige født grønt. Det er bygget af sunde, naturlige materialer produceret i Danmark, der er urtegræs på taget til at forsinke regnvand og regulere bygningens temperatur, og vi har installeret varmepumper og solceller. Ved at bo til leje her bidrager man til den grønne dagsorden – en vigtig pointe for virksomheder der gerne vil gøre noget godt for miljøet, selvom deres kerneforretning måske ikke er så miljøvenlig.”

Framehouse, Bizz Up, Bizz Up Efterår 2019, bæredygtighed  Dansk design og god akustik

Vi tager en gåtur rundt i det det 2000 m2 store kontorfællesskab, og det bliver tydeligt at bæredygtighed og design går hånd i hånd. I mødelokalet ”Arkitekten” kan man f.eks. holde møde ved et smukt, gedigent plankebord fremstillet af drivtømmer. Bordet er specialdesignet af det fynske firma By Løth og matcher de stilrene, læderbetrukne stole fra det danske designfirma VIPP. VIPP har i det hele taget sat sit elegante præg på huset, der er indrettet i et VIPP univers med tidløst, enkelt design – fra kontormøbler og kaffelounge til toiletter, kantine og køkken.

Blandt husets lejere er Simon Thurup og Malene Mathiasen fra Nordic Shipping, som har indrettet sig i en lille kontorklynge – en Framebox – i stueetagen. Malene fortæller:
”Vi har tidligere siddet i kontorfællesskab lidt længere nede af vejen her men havde lyst til at prøve noget nyt – og så blev FRAMEHOUSE bygget. Her er så lækkert og indbydende med træet, og der er en god akustik. At FRAMEHOUSE også er bæredygtigt er en ekstra gevinst for os – vores branche har jo en vis CO2-belastning, men ved at bo her yder vi også et bidrag til bæredygtigheden.”

Ikke et hotel, men et fællesskab

På 1. sal har HWF Denmark – transportfirma inden for luftfart – indrettet sig med syv arbejdspladser. Her fremhæver Jakob Hertz også indretningen med masser af træ som et klart fortrin. Og så det fællesskab som man bliver en del af i FRAMEHOUSE:
”Her er bare hyggeligt at være. Det er fedt at der er loungemøbler og god kaffe – og så noget liv i huset fordi vi sidder folk fra forskellige firmaer.”
Netop fællesskab er et vigtigt kendetegn for FRAMEHOUSE, fremhæver Lene Kvist-Madsen som varetager økonomi og administration i FRAMEHOUSE. Hun peger på et mandshøjt dannebrogsflag på træfod der i dag er flyttet hen foran en Framedesk – et enkeltmandsskrivebord i kontorlandskabet:
”Det er dejligt når nogen husker, at man har fødselsdag. Og det gør vi her i FRAMEHOUSE. Det er tænkt som et kontorfællesskab – ikke et kontorhotel. Derfor har vi også vores madmor Eva som sørger for lækker mad i kantinen og som går og hygger lidt om os alle sammen.”
Udover frokostordning kan husets lejere købe sig til kaffeordning, mødelokaler og fitness-faciliteter i træningscenteret ved siden af. På sigt arbejder FRAMEHOUSE på forskellige andre tiltag, der kan gøre hverdagen nemmere for både virksomheder og medarbejdere. F.eks. har huset kørt forsøg med bilvask og renseritjeneste.

Framehouse, Bizz Up, Bizz Up Efterår 2019, bæredygtighed

Fokus på bæredygtighed i byggebranchen

Tilbage til selve bygningen FRAMEHOUSE. Huset er tegnet af arkitekt John Foldbjerg Lassen fra Schmidt Hammer Lassen Architects – tegnestuen der står bag byggerier som Den Sorte Diamant, DOKK1 i Aarhus og en række andre store projekter i ind- og udland. Inspirationen til FRAMEHOUSE har arkitekten hentet i traditionelle træladebygninger, hvor loftskonstruktionen er åben og synlig, og filosofien er, at fortidens produktivitet og manuelle arbejdsomhed skal motivere nutidens vidensarbejdere. Derfor er træ, glas og New Yorker-gulve sammenbygget i et råt industrilook tilsat dansk hygge. På spørgsmålet om hvorfor navnevalget faldt på ”FRAMEHOUSE”, svarer direktøren Martin:
”Det var arkitektens idé og efterhånden kunne vi se, at dét med rammerne stak dybere end selve bygningen. For FRAMEHOUSE er jo en ramme for folks virksomheder og hverdag. Vi skaber rammen og så fylder lejerne indhold i.”
Martin fortæller også at mange arkitekter fra forskellige tegnestuer har været på besøg i FRAMEHOUSE for at hente inspiration fra måden at anvende træ på. Der er fokus på bæredygtighed i byggebranchen lige nu og derfor vil mange gerne bygge med træ. Og træet har en særlig virkning på både gæster og medarbejdere. Som Lene udtrykker det:
”Alt det her træ, det er fantastisk at være i – man bliver faktisk lidt ydmyg og imponeret når man træder ind ad døren om morgenen.”


LÆS OGSÅ: HVAD BETYDER FN’S VERDENSMÅL FOR DIN VIRKSOMHED?


Rødder i Skive

Martin og Lene Kvist-Madsen varetager den daglige drift af FRAMEHOUSE og står samtidig i spidsen for bygge- og udviklingsfirmaet KOM-KBH A/S – den sjællandske afdeling af entreprenørfirmaet Kaj Ove Madsen A/S der har rødder i Skive. Kaj Ove er Lenes far og bestyrelsesformand for KOM-KBH. FRAMEHOUSE har derfor også fokus på at kontorfællesskabet kan benyttes af virksomheder med aktiviteter i både det jyske og sjællandske. Kontorer og mødelokaler kan f.eks. lejes på dagsbasis til møder og seminarer, og beliggenheden tæt på lufthavnen gør det oplagt også at placere forretningsmøder med udenlandske samarbejdspartnere her.

Drivkraft i Dragør

Med sin placering i Dragør skriver FRAMEHOUSE sig ind i et kapitel af lokalhistorien der handler om iværksætteri, bæredygtighed og masser af virkelyst. Dragør er en kommune med mange CVR-numre, og det ser udlejerne af FRAMEHOUSE som en stor fordel:
”Der sidder givetvis mange små virksomheder rundt om som kunne have interesse i at indgå i et kontorfællesskab som det, vi har her. Vi ser os selv som en naturlig del af lokalområdet og inviterer altid bredt indenfor når vi holder arrangementer i huset.”
Martin refererer her til de foredrag som FRAMEHOUSE i sin korte levetid allerede har afholdt et par stykker af – bl.a. med iværksætter Jesper Buch, kendt fra DR’s program Løvens Hule. Foredragene skal give inspiration til hvordan man fylder rammerne for det gode arbejdsliv ud. Præcis den opgave som lejerne i FRAMEHOUSE hver dag står overfor, når de skal skabe udviklende rammer for deres medarbejdere.Framehouse, Bizz Up, Bizz Up Efterår 2019, bæredygtighed

FAKTA:

  • FRAMEHOUSE udlejer kontorpladser i hele skalaen fra eget, aflukket kontorafsnit på månedsleje til et skrivebord på dagsbasis.
  • FRAMEHOUSE har installeret varmepumper, solceller og græstag og er bygget af danskproducerede materialer, primært træ, der alle kan genanvendes.
  • Lejere hos FRAMEHOUSE kan benytte sig af el-bilsordningen GreenMobility som har et hotspot uden for døren.
  • FRAMEHOUSE er indrettet som et VIPP univers med dansk design gennem hele huset – fra kontormøbler til toiletter.
  • Huset er bygget af Schmidt Hammer Lassen Architects og er under forberedelse til bæredygtighedscertificering med DGNB’s Guld-mærke.

Bygger bro til Jylland

  • FRAMEHOUSE har rødder i det jyske familieforetagende KAJ OVE MADSEN med hovedsæde i Skive.
  • FRAMEHOUSE er et oplagt valg for andre virksomheder med rødder i det jyske og behov for en afdeling i København.
  • Læs mere på framehouse.dk