Menuen er udvalgt og planlagt ned til mindste detalje. I flere uger før den nye menu præsenteres på tallerkenen, er hver eneste råvare valgt til for at skabe den helt perfekte smagsoplevelse. Hos Det Glade Vanvid har de to brødre, Lasse og Michael Koch, fastlagt aftenens menu. Der er ingen lang a la carte menu – men en fast 4-retters servering, så man bare kan læne sig tilbage og nyde aftenen.
Tekst: Vicky Ibsen Mørch
Foto: Det Glade Vanvid
Ingen overraskelser – udover dem, der serveres
Med en aften på Det Glade Vanvid kan man se frem til overraskelser på tallerkenen. Men derudover er aftenen helt fastlagt – alle kommer kl. 18.30, hvorefter sæsonens menu præsenteres og serveres. I vinbaren kan man smage mellem syv forskellige vine, og der tilbydes også øl, sodavand og alkoholfrie alternativer. Her behøver man ikke at frygte, at regningen løber løbsk. For alt, hvad der skal til for at skabe en god aften, er med i prisen.
Fokus og respekt for råvaren
Seks gange om året lader Michael Koch kreativiteten blomstre og skaber en spændende 4-retters menu. Inspirationen kan komme fra mange kanter, men han tager altid udgangspunkt i sæsonens udvalg af friske råvarer. På den måde kan han stille skarpt på hver enkelt ingrediens og arbejde med råvarerne på lige præcis det tidspunkt, hvor de smager allerbedst. Menuen bliver derfor bygget op om årstiden, når råvarerne er fulde af saft og kraft. Det skaber også en naturlig variation – lige fra forårets friske skud til efterårets mere mørke smage.
Aldrig mere end nødvendigt
Allerede fra barnsben er brødrene vokset op med en tradition for at bruge det, der var i sæson ude i køkkenhaven, på marken og i havet. Som børn fik de vind i håret og den sorte muld under neglene. Efter fisketure på fjorden med favnen fuld af friskfangede rødspætter, blev de kyndigt oplært i at partere rødspætten, så mest muligt af den smagfulde fisk endte på tallerkenen.
De lærte at tage det, de skal bruge. Og ikke mere end det. Kun grave de gulerødder op og fange de fisk, som de egentlig havde brug for. Sådan var der også gulerødder i køkkenhaven til næste dag, og spildet blev minimeret. De samme takter gælder hos Det Glade Vanvid.
Fra Mormors køkken til toprestauranter
De to brødre har ikke kun udfoldet deres gastronomiske evner i familiens skød. Til sammen har de 25 års erfaring på både den danske og internationale madscene. Rejsen rundt på forskellige restauranter har givet inspiration både i forhold til teknikker, råvarer og smagskombinationer. Eventyret i det store udland har blandt andet budt på arbejde på fantastiske spisesteder, hvor lønnen var – udover arbejdsglæden i sig selv – kost og logi. Siden har Lasse og Michael vendt blikket hjemad mod det danske. Med rygsækken fuld af forfinede metoder og ikke mindst visionen om en restaurantoplevelse fra øverste hylde, der er til at betale sig fra. Ude godt, hjemme bedst – som vi kender det.
Godt værtskab i DNA’et
Med gode råvarer og gastronomiske kundskaber kan man komme langt. Men den sidste ingrediens i brødrenes opskrift på den fuldendte restaurantoplevelse er mindst lige så vigtig at få med. Det gode værtskab med den lune stemning og nærvær står centralt for de to kokkebrødre. Og det har de ikke fra fremmede. Fra hjemmet i Sønderjylland blev det gode værtskab dyrket – og det har fortsat spiret hos Lasse og Michael. De lægger vægt på, at man skal kunne læne sig tilbage og føle sig godt tilpas. Som i brødrenes slagord: ”alt det, man ikke vil undvære – er der. Alt det man kun håber på – er en selvfølge.” For de to brødre har altid øje for detaljen. Lige fra udvalget af sæsonens råvarer til at få aftenens gæster til at føle sig velkomne, som var de i brødrenes eget hjem.
Glæde på Det Glade Vanvid
En aften på Det Glade Vanvid begynder kl. 18.30 og byder på fire smagfulde serveringer inspireret af årstidens råvarer. Syv velvalgte vine i vinbaren og derudover fadøl, sodavand og perlende saft, så meget man ønsker. Herefter lidt sødt og en enkelt avec til kaffen.
Alt inkluderet: Pris fra 499 kr.
Læs mere på: www.detgladevanvid.dk