Når en kunde ønsker at sælge sin bolig, hyrer langt de fleste danskere en ejendomsmægler til at varetage salget og til at bevare det overordnede overblik i bolighandlen. Ejendomsmægleren er gennem hele forløbet på sælgers side, og mægleren har udelukkende til hensigt at varetage sælgers interesser. Den modsatte part i en bolighandel, nemlig køber, har ikke per tradition en mægler på sin side. Det billede er dog ved at ændre sig i disse år, hvor flere og flere boligkøbere vælger at alliere sig med en køberrådgiver. Vi vil i denne artikel se nærmere på, hvad der adskiller en køberrådgiver og en ejendomsmægler, men også på de overlap, der kan være mellem de to konsulenttyper.

I en bolighandel gælder det om at holde tungen lige i munden

Uanset om man står som køber eller sælger i en ejendomshandel, så handler det om at holde hovedet koldt og bevare det store overblik. Der er en masse dokumenter at udfylde og underskrive, og det tager tid at få dem gennemlæst og begrebet. Alt det juridiske skal der også være styr på, så alle vilkår og deadlines bliver aftalt korrekt og efter ens egne interesser og behov.

Netop derfor er det kutyme, at en sælger vælger at få salgsbistand af en ejendomsmægler. Det vil som oftest resultere i, at man står stærkere som sælger, da mægleren udelukkende er forpligtet til at repræsentere sælgers interesser.

Mange købere vil gerne undgå at komme i klemme i en handel, hvor de står som ene part uden en personlig mægler. De træffer derfor valget at bistå sig med en køberrådgiver.

En professionel og erfaren køberrådgiver på markedet er boligpartner.dk (tjek evt. deres rating på Trustpilot), som tilbyder en række forskellige pakkeløsninger. BoligPartner repræsenterer dig i en bolighandel og varetager udelukkende dine interesser. Du får kompetent juridisk rådgivning og bistand, som dækker alt fra A til Z i din handel.

Køberrådgiver vs. Ejendomsmægler

En ejendomsmægler formidler salg og køb af alle slags typer af ejendomme. Når en kunde skal have solgt hus, ejerlejlighed eller sommerhus, vil vedkommende i langt de fleste tilfælde vælge at lade en ejendomsmægler varetage salget. Fra ejendomsmæglerens side vil kunden modtage en vurdering af ejendommens værdi, og herefter påbegyndes salget af ejendommen. Mægleren sørger for reklame, fremvisning for potentielle købere og varetagelse korrespondance med handlens parter. Når handlen er kommet i hus, sørger ejendomsmægleren også for alt papirarbejdet, overholdelse af deadlines og overdragelse af nøgler til køber.

Det er vigtigt at understrege, at en ejendomsmægler er sælgers mand. Mægleren repræsenterer sælger og varetager udelukkende sælgers interesser i en bolighandel.

Det forholder sig modsat med en køberrådgiver, som er købers mand. En rådgiver repræsenterer køber og har kun købers interesser for øje. Med en køberrådgiver i hånden har man som køber et stærkt kort, når der skal forhandles pris, overtagelsesdato og andre vilkår for handlen.

Kan en ejendomsmægler også agere som køberrådgiver?

Ja, det kan en ejendomsmægler godt, er det helt korte svare til dette spørgsmål. Ved køberrådgivning kan en ejendomsmægler trække på både sin uddannelse og sin erfaring på boligmarkedet. Mægleren vil helt konkret kunne anvende sin praktiske kunnen, når det kommer til forhandling, korrespondance med handlens parter og vurdering af værdien på en bolig. Herudover vil ejendomsmægleren have kendskab til de juridiske regler og mange af de faldgruber, som en bolighandel kan gemme på.

I de tilfælde, hvor en ejendomsmægler agerer køberrådgiver, må der ikke opstå tvivl om rådgiverens loyalitet over for kunden. Det vil derfor aldrig kunne forholde sig sådan, at en rådgiver – det være sig ejendomsmægler eller køberrådgiver – må rådgive både sælger og køber i den samme handel.